Vain liiketoimintamallien muutos voi pelastaa meidät osaajapulalta.

Kuvassa: Suomen markkinassa näkyvä ohjelmistokonsultoinnin liiketoimintamallien muutos

Suomi tarvitsee 75.000 koodaria ja 25.000 digimarkkinoinnin ammattilaista lisää vuoden 2030 loppuun mennessä. Mistä nämä revitään?

Ei mistään. Liiketoimintamallien on pakko muuttua.

Digitaalisuus räjäyttää osaajatarpeen yli toimialojen. Koneiden valmistajat eivät lakkaa hitsaamasta. Rakentajat tarvitsevat vasaraa jatkossakin tai ainakin naulapyssyjä. Käsityöläisyys ei katoa minnekään.

Mikä sitten muuttuu?

No, asiakkaat. Asiakkaat toivovat jatkossakin sujuvampaa palvelua, ajantasaista tietoa, näkyvyyttä ja saavutettavuutta monissa eri kanavissa. Asiakkaiden tarpeet siis muuttuvat ikärakenteen muutoksen ja ihmisten tottumusten mukana.

Teollisuudessa tämä tarkoittaa sitä, että paras tuote ei enää riitä. Tarvitaan parhaat palvelut. Laadun rinnalle kilpailuetua määrittämään nousee digitaalinen asiakaskokemus. Sama muutoksen aalto on vyörynyt yli toimialojen.

Gartner puhuu myös asiakasdatan räjähtämisestä markkinoinnin työkaluna. Asiakaskokemuksen korvaa total experience.

Varovaisenkin arvioni mukaan muutos tarkoittaa, että jokaisen pientä suuremman yrityksen on tällä vuosikymmenellä palkattava väkeä lisää täysin uusista ammattiryhmistä. Tarvitaan vähintään:

1 Digimarkkinoinnin osaaja
1 Asiakasdatan asiantuntija
3-5 omaa koodaria (keskimäärin), vaikka käytettäisiin digikumppaneita

Järkeni ja nenäliinaan tekemä laskelmani sanovat, että teollisuuden, rakentamisen ja ICT alan yrityksissä tarvitaan vähintään 25.000 uutta osaajaa digimarkkinointiin ja asiakasdatan ymmärtämiseen.

Samassa ajassa eli tämän vuosikymmenen aikana tarve koodareille kasvaa vähintään 10 % vuodessa eli 75.000 uutta työpaikkaa syntyy.

Yhteensä 100.000 kriittistä osaajaa puuttuu. Kysyn uudelleen, että mistä ne revitään?

Yhtälö ei toimi. Tilastokeskuksen mukaan Suomesta vähenee 112.000 työikäistä vuoden 2030 loppuun mennessä. Saman lähteen mukaan 6500 Koodari tulee eläkeikään.

Kilpailuetumme murenee, koska rekrytoimalla tätä 100.000 osaajan vajetta emme tule ratkaisemaan. Liiketoimintamallien on siis muututtava.

Muutospainetta syntyy myös siitä tosiasiasta, että pk-yrityksiemme kustannusrakenne ei kestä uusien osaajaryhmien kokoaikaista palkkaamista. Kustannuksia on optimoitava.

Muutos on jo käynnissä. Osaajapulan riivaama ohjelmistokonsultointi on jo ratkaisemassa ongelmaa työmarkkinoita tehostavilla, sekä osaajatuontiin perustuvilla alustoilla. Suomeksi sanottuna osaajia ei enää "omisteta" palkkaamalla pysyvästi, vaan se jaetaan useamman yrityksen kanssa ja käytetään tarvittaessa.

Malli herättää kysymyksiä ja huolia. Onko se sama saatavilla ja kenellä on kontrolli? Liiketoimintamallit ovat jo ratkaisemassa pohdetta. Codemenin alusta on ilmainen käyttää, Allies ottaa osaamisesta vastuun antamalla vahvan takuun, Luoto & Company toimii yrittäjän korkealla moraalilla. Sleek palkitsee osaajia oikeudenmukaisella palkkamallilla.

Tulevaisuus on jaetussa arvossa, jota kutsun Talent ekonomiaksi.

Tutustu kuvaan ja osallistu keskusteluun?

Previous
Previous

Kansainvälistymiseen tarvitaan paras mahdollinen tuote

Next
Next

Helsingin painimiesten ja Lingonberry Islandin yhteistyö mahdollistaa yli 1000 tasa-arvoa edistävää tähtipainiottelua