Ennustus - Tekoäly pakottaa tuntilaskuttajat siirtymään arvolähtöiseen myyntiin
Konsulttina pohdin jatkuvasti tekoälyn vaikutusta markkinoihin tiedostaen, että tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa. Oma arvioni parin vuoden takaa tekoälyn kyvyistä oli rajusti virheellinen. Tänään ennustan merkittävää muutosta yksityisellä sektorilla toimivien tuntilaskuttavien ohjelmistokonsulttien liiketoimintamalleihin. Väitän, että tekoälyn tehostava vaikutus pakottaa yritykset siirtymään tuntilaskutettavasta työstä arvopohjaiseen hinnoitteluun ja kiinteästi hinnoiteltuun laskutukseen.
Faktaa: Lähes puolet valmistavan teollisuuden keskisuurista yrityksistä on jo palkannut omia ohjelmistoasiantuntijoita
Ohjelmistokonsultoinnin markkina on normaalitilanteessa kasvanut parin kymmenen prosentin vuosivauhtia. Vielä vuonna 2023 kasvua tuli 10 %, mutta vuonna 2024 kasvu on jäämässä nollaan. Ennusteeseeni tarvitsen myös arvion markkinan tulevasta kehityksestä. On kohtuullista arvioida, että terve kasvu ohjelmistokonsultoinnin markkinassa asettuu maltilliselle 10–20 %:n välille.
Yksityisen sektorin kysynnän muutoksen kuvaamiseen käytän esimerkkinä Suomen valmistavaa teollisuutta. Valmistavan teollisuuden 50 miljoonaa euroa ylittäneistä yrityksistä jo noin puolet on palkannut omia ohjelmistokehittäjiä. Nämä yritykset ovat olleet kantava voima ohjelmistokonsultoinnin kysynnälle yksityiseltä sektorilta. Ohjelmistokonsultointiin varattujen budjettien kooksi arvioin miljardin euron. Tämä on reilu neljännes 3,6 miljardin ohjelmistokonsultoinnin kokonaismarkkinasta Suomessa.
Arvio: Tekoäly siirtää puolet tuntilaskutukseen varatusta budjetista ratkaisuliiketoimintaan.
Ohjelmistokonsultoinnin yritykset ovat eri kanavissa esittäneet omia arvioitaan tekoälyn tehostavasta vaikutuksesta. Arviot liikkuvat 20–25 % tasolla. Pidän tätä uskottavana, sillä Bloomberry arvioi vuonna 2024 tekemässään 50 000 yrityksen tutkimuksessa Front End- ja Backend-avoimien työpaikkojen laskeneen 24 % ja 14 %. Suoraa yhteyttä tutkimuksen ja tekoälyn välille ei kuitenkaan voida vetää.
Valmistavan teollisuuden yritykset ovat aiemmin ostaneet kriittistä osaamista täydentääkseen tiimejään. Tulevaisuudessa tekoäly parantaa näiden tiimien tuottavuutta vähintään 20–25 %. Tämän seurauksena ostetut ohjelmistokonsultoinnin tunnit puolittuvat, koska vaikutus ulottuu myös ostettaviin tunteihin.
Arvioin, että rahan määrä säilyy samana. Valmistavan teollisuuden yritykset käyttävät tulevaisuudessakin rahaa asiakaskokemukseen, integraatioihin, tiedolla johtamiseen ja omaa kilpailuetua kehittäviin ICT-hankintoihin. Tekoäly ei tule puolittamaan budjettia, mutta se siirtää investointien painopistettä resurssivuokrauksesta ratkaisuihin. Tämä pakottaa konsultointiyritykset erikoistumaan sekä kehittämään esituotteistettuja ratkaisualustoja.
Johtopäätös: Tekoäly tulee näivettämään pois tuntilaskuttavat ohjelmistokonsultit
Radikaali arvioni, on että tuntilaskutettavan asiantuntijatyön totutusta terveen markkinan kysynnän tasosta karkeasti puolet siirtyy ratkaisupohjaiseen kysyntään. Toisin sanoen ohjelmistojen rakentaminen pitkästä tavarasta puolittuu ja "modulaarisesti rakennettujen käyttöönotto valmiiden" ohjelmistojen kysyntä tuplaantuu.
Tuntilaskutus ei tule täysin katoamaan markkinoilta, mutta sen rooli muuttuu nykyisen kiinteän hinnoittelun kaltaiseksi marginaaliseksi toimintatavaksi. Konsultointiyritysten on reagoitava muutokseen nopeasti siirtymällä arvolähtöiseen myyntiin ja tarjoamalla asiakkailleen ratkaisuja, jotka perustuvat erikoistumiseen, tuotteistamiseen ja tekoälyn mahdollistamiin innovaatioihin. Asiakkaat odottavat kumppaneiltaan kykyä tarjota näitä kiinteään hintaan.