Koodarifirmojen vuosi 2020: Ylpeinä eteenpäin, mutta miksi yksi taapertaa kriisissä?

Viime vuonna nähtiin kannattavuuden kasvua, tuloksen vääntelyä ja selkeää alisuorittamista. Tämä artikkeli on jo aiemmin julkaistu LinkedInissä, (5. maaliskuuta 2021.)

Vuosi 2020 on pörssiin listattujen koodarifirmojen osalta taputeltu. On aika katsoa, ketkä menestyivät, ketkä jatkoivat vakaalla tasolla ja kenellä meni penkin alle.

Moni firma tuntee omien sanojensa mukaan ylpeyttä viime vuodesta. Mutta onko ylpeydelle katetta?

Ohjelmistokehitystä palveluna tekeviä yrityksiä on Suomessa noin 140. Koko markkinan koko on liikevaihtojen kautta laskettuna noin 1,5 miljardia euroa (Lähde: Lingonberry Islandin toimialakatsaus).

Yhdeksän pörssiin listautuneen yrityksen osuus markkinasta on reilu 40 prosenttia. Listautumattomat ja pienet yritykset seuraavat tarkasti, miten listautujilla menee. Julkisten yritysten data on hyvä kirittäjä myös omalle bisnekselle ja tavoitteen asetteluille.

Kasvuluvut jäivät vaatimattomiksi

Yhdeksikön pörssiraportit kertovat, että kasvuluvut jäivät viime vuonna varsin vaatimattomalle 3% tasolle. Ehkä ylpeys viime vuodesta onkin enemmän huokausta siitä, että notkahduksesta selvittiin suhteellisen kuivin jaloin.

Paras, viisi yritystä kattava rypäs, jota kutsun nimellä ’kasvavat kannattavuuden parantajat’, kasvoivat 8%. Tätä voi pitää varsin maltillisena kasvuna, etenkin kun ottaa huomioon, että koko toimiala kasvoi vuonna 2019 12%.

Voimakkaasti kasvavassa markkinassa kannattavuus on kuitenkin kasvua tärkeämpi ”kuningasluku”. Siinä nämä parhaat onneksi ylittivät ”hyvän rima” eli 10%.

Suomessa kasvuun tarvitaan omaa rahoitusta ja siksi kassavirran on oltava vahvasti positiivinen. Tulos mahdollistaa myös yritysostot, jotka ovat yksi konkreettinen keino jatkaa kasvua osaajapulan vaivaamassa markkinassa.

No miten yksittäiset yritykset sitten pärjäsivät?


Kannattavuuden parantajat porskuttavat

#Vincit notkahti koronavuonna tilapäisesti, mutta pääsi nopeasti takaisin kasvu-uralle. Käyttöaste oli ennätyksellinen ja 50 miljoonan euron liikevaihto pamahti rikki yhdeksän prosentin kasvulla. Tälle vuodelle lupaillaan kaksinumeroisia kasvulukuja sekä liikevaihtoon että liikevoittoon.

#Digia kasvoi poikkeusoloista huolimatta. Kannattavuus parani reippaasti kymmenen prosentin tasolle liikevaihdosta.

#Siilin liikevaihto kasvoi ja kannattavuus parani erityisesti käyttöasteen parantumisen ansiosta. Numerot jäivät kuitenkin vaatimattomaksi. Liikevaihdon kasvu kolme prosenttia ja kannattavuus oli kuusi prosenttia.

#Gofore paukautti tuloksen ulos hetki sitten tänä aamuna (5.3.2021). Kasvua tuli 22%, kannattavuuden ollessa yli 10%. Hienosuoritus Goforelta.

Kuva: Lingonberry Island, 2021

Kuva: Lingonberry Island, 2021

Kaikilla ei mennyt putkeen

Kaikilla viime vuosi ei mennyt täysin putkeen. Nämä listafirmat kärsivät pienemmistä tai suuremmista haasteista.

#Enfo ja #Bilot kärsivät asiakkaiden päätöksistä siirtää projekteja ja jäädyttää investointeja. Bilot tosin kertoi syksyn sujuneen suotuisasti. Yhtiön mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon kannattavuuden murheet ovat jo takana päin.

#Solteq kärsi Enfolle 2019 myydyn ERP-liiketoiminnan paikkaamisesta. Solteq oli porukan ainoa tuloksen vääntelijä raportoimalla niin sanotun ”vertailukelpoisen tuloksen”. En tykkää ajatuksesta. ”Oikaistu” tai ”vertailukelpoinen” nostavat aina suuhuni selityksen maun. Niitä käytetään, kun johto haluaa pönkittää osakkeen arvoa, optioiden tuottoa, tai jotain muuta vastaavaa. Vertailukelpoiset tulokset eivät ole osakkeenomistajan etu.

Solteq kuitenkin odottaa tästä vuodesta vahvaa.


Joukon musta lammas

Listattuihin yrityksiin mahtuu myös yksi kriisiyhtiö.

#Digitalist in kohdalla tunteeni ovat todella ristiriitaiset. Se kilpailee insinööripohjalta pystytettyjen koodaripumppujen kanssa markkinassa, jossa kysyntää on enemmän kuin jäätelölle helteisellä uimarannalla – eikä pärjää. Tämä ihmetyttää minua suuresti, sillä Digitalistin pääomistajiin kuuluu Suomen kovimpia liikemiehiä.

Salesforcelta tullut Petteri Poutiainen ei ole vielä onnistunut pitkää tappioputkea oikaisemaan, vaikka toki suunta on ollut parempaan.

Positiiviset näkymät

Pörssilistattujen koodarifirmojen tulevaisuuden näkymät ovat kokonaisuutena positiiviset.

Vaikea viime vuosi kääntyi syksyllä parempaan. Tilauskirjat ovat nyt täynnä, joten tästä on tulossa vauhdikas kasvun vuosi. Kysyntä markkinassa näyttäisi säilyvän vahvana, mutta osaajapula tulee jatkossakin vaivaamaan alaa. Toimialan yritykset ovatkin vauhdilla pysyttäneet uusia osaaja-alustoja helpottamaan tätä ongelmaa. Mielenkiintoista nähdä jatkuuko sama trendi myös tänä vuonna.

Haluatko kuulla koodarimarkkinasta lisää?

Olen auttanut asiakkaitani tuottamallani markkinadatalla ja Arvoneliö®-metodien avulla löytämään apua osaajapulaan, luomaan erottautumistekijöitä ja kirkastamaan kilpailuetuja. Avullani yritykset ovat löytäneet tarvittavat muutokset liiketoimintamalleihin ja ratkaisseet keskeiset kasvua rajoittavat ongelmat. Tulen enemmän kuin mielelläni kertomaan johtoryhmällenne vartin verran näkemyksiäni koodarimarkkinasta. Joten verkostoidutaan LinkedInissä ja käy katsomassa toimialaraportteja ja asiakasreferenssejä verkkosivuiltamme (www.lingonberryisland.com). 

Syvenny lisää aiheeseen myös Arvoneliö®-blogistani ja tutustu myös Arvoneliö® - metodologiaani, jonka avulla on käynnistetty jo kasvu kymmenissä asiakasprojekteissa.

Blogi: https://www.lingonberryisland.com/arvonelioblogi/parhaat-osaajat

Arvoneliö®: https://www.lingonberryisland.com/arvonelio

Referenssit: https://www.lingonberryisland.com/

Previous
Previous

Microsoft-ekosysteemiin kuuluminen on laittanut Innofactorin kilpailuedun kovalle koetukselle.

Next
Next

Kasva kuin Gofore – Nämä kolme asiaa mahdollistivat markkinaa nopeamman kasvun